Makaralı dikiş kaynağı (sürekli veya kesintili hareketli) yuvarlak veya düz yüzeyli elektrotlarla yapılabilir. Elektrot kuvveti sürekli uygulanır, akım kesintili olarak verilir.
Yakma alın kaynağında parçaların temas yüzeyleri birçok kez temas ettirilir ve ayrılır. Bu arada yüzeyler başlangıçta pürüzlü ise, yanarak düzlenmiş olur. Parçaların uçları birleştirme sıcaklığına ulaştığında, yüksek hızla birbirine bastırılırlar. Bu baskı basıncı uçların birleşmesini sağlar ve bu arada, oksitler ve bir miktar malzeme kaynak aralığından dışarı fışkırır.tutma çenelerine uygulanan kuvvet, parçalar kayma olmayacak kadar (yaklaşık yığma kuvvetinin 1,5-2 katı) yüksek olmalıdır.
Paslanmaz çelikler için alaşımsız çeliklere oranla daha düşük elektrik akımı, ancak daha yüksek yığma kuvvetleri seçilir. Dolayısıyla tutma kuvvetleri de daha yüksek olarak seçilmelidir. En uygun değerlerin bulunması için ön denemeler yapılması gerekir.
Kaynaklı birleştirmelerde en önemli sorun kaynak dikişi ve çevresinde korozyon dayanımını koruyabilmektir. Bu bölgelerde malzeme taneler arası korozyona duyarlı hale gelebilir. Bunu önlemek için bileşimi ve kaynak koşullarını çok iyi kontrol etmek gerekir. Bazen de kaynak sonrası işlemler gerekebilir.
Korozyon dayanımının olumsuz etkilenmesi şu yöntemlerle engellenebilir:
a.Kaynak sonrası çözme tavı: İç gerilmeler giderilir, kaynak metalinin iç yapısı ve korozyon dayanımı iyileşir. Ancak bu tav sonrasında yapılması gereken dağlama, zor ve pahalıdır. Hızlı soğutmak için su verme gerektiğinde çarpılma tehlikesi ortaya çıkar. Ayrıca büyük yapılar için (tanklar, basınçlı kaplar vb.) uygulanması imkansızdır.
b.Karbon miktarını sınırlama: Karbon miktarı az ise karbür çökelemez. Özel olarak çok düşük karbonlu türler geliştirilmiştir. (304L ve 316L gibi, en çok %0,03 karbon) Daha sonra gerilme gidermesi uygulanacak kaynaklı birleştirmeler için bu malzemelerin kullanılması gereklidir.
c. Karbonu kararlı kılma (Stabilize Etme): Bileşimdeki karbon, titanyum karbür (321 de) veya niyobyum karbür (347 ve 348!de) olarak bağlandığında, krom karbür oluşmaz ve iç yapıdaki krom oranı kritik sınırın altına düşmeyeceğinden korozyon dayanımı olumsuz etkilenmez. Bu türlerin kullanımı karbür çökelmesinin söz konusu olduğu kritik sıcaklıklarda uzun süreler kalacak uygulamalar için de tavsiye edilir.
Ancak kaynak birleştirmesi yapılmış malzeme kullanım sırasında hassas sıcaklık bölgesine tekrar çıkarılırsa ve daha sonra belirli korozif ortamlarda kalırlarsa önemli yerel korozyonlar görülür (bıçak izi). Bunun nedeni kaynak sırasında çok dar bir alanda kararlı karbürlerin çözünmesi ve hassas bölgeye tekrar çıkıldığında krom karbürlerin çökelmesidir. Bu sorun kaynak sonrası stabilizasyon tavı uygulayarak kararlı karbürlerin tekrar oluşturulmasıyla çözülebilir.